fredag 9. januar 2009

Kreative mennesker

Hva er et kreativt menneske?
Hva skal til for at man kan kalle seg kreativ? Vi vet jo alle at det stilles visse krav for å kunne påberope seg denne flotte egenskapen. Men hva er de egentlig? Holder det å være musikalsk, teatralsk eller kunstnerisk? Eller må man inneha flere av disse egenskapene? Og sist men ikke minst, må man ha talent? Er man ikke kreativ hvis man danser, tegner og spiller gitar, men er dårlig?

Ta en maler for eksempel. Hvis en maler skal gjengi en plante vil man ofte påstå at jo mer likt han klarer å male den jo flinkere er han. Men forskning har vist at det er de kreative delene i hjernen som hindrer oss fra å kunne gjengi ting akkurat slik vi ser dem. Det vil da egentlig si at jo mer kreativ man er, jo dårligere klarer man å gjengi noe. Vil det ikke? Altså er den kunstneren vi anser som flink mindre kreativ. Allikevel tar jeg meg selv i å instinktivt tenke at den som er flink til å male er kreativ, men man er da vell like kreativ selv om andre ikke anser deg som flink?

Kreative folk er stort sett annerledes på en eller annen måte. Noen kler seg annerledes, andre oppfører seg annerledes, men andre igjen er annerledes på en slags udefinerbar måte. Å være kreativ blir sett på som positivt, men å være annerledes blir ofte ikke det. Her kommer det virkelig fram hvor utrolig mye dobbeltmoral vi mennesker har og hvor sterkt janteloven fortsatt står. Medaljen har alltid en bakside sier de, men i dette tilfellet er det kanskje ikke så ille. For vanligvis er folk mer kreative når de har det kjipt og de fleste opplever det som trist å bli sett ned på fordi man er annerledes. Dermed får kreativiteten mulighet til å blomstre: En evigvarende ond/god sirkel.

Så var det disse kravene da. Holder det at man liker å male eller skrive for at man kan kalle seg kreativ? Er man kreativ hvis man bare liker å skrive? Det holder kanskje ikke at man skriver, men man er vell definitivt kreativ hvis man maler? Hvis man i tillegg driver med begge deler er man virkelig kreativ.

Men alle mennesker er vell kreative, vi har jo tross alt en hel hjernehalvdel som tar seg av det. Så hvorfor er det da kun noen mennesker som blir beskrevet som kreative selv om vi alle teknisk sett er det. Å skrive blir ofte omtalt som noe kreativt, men man blir vanligvis ikke omtalt som kreativ hvis man bare skriver dagbok for eksempel. Vi må altså på en eller annen måte vise til resten av verden at vi er det. Komme med noe konkret for å vise at vi tilhører den kreative prosentandelen av befolkningen. En som er flink til å formulere seg og kommer med vittige bemerkninger i dagliglivet blir ikke omtalt som kreativ, hvis han derimot setter det ned på papiret er han plutselig kreativ. Det er merkelig. Vi er da kreative enten vi får utløp for det eller ei!

Å være kreativ er den du er, ikke hva du gjør.*********************************************************************************

Er du kreativ? Hvilken hjernehalvdel bruker du mest?

7 kommentarer:

 1. Veldig bra innlegg, jeg elsker bloggere som tar opp et tema, og tanker rundt det :)

  Men det er jo sant. De som er skoleflinke i "faktafag" og er strukturerte i det de skal gjøre, kan være de som skriver livløse og lite kreative tekster. Samtidig som de gjør det dårlig i kunstneriske og mer kreative fag, og ikke fatter hvorfor de skal få karakter på noe fysisk de har laget. ^^

  Det beste er vel kanskje å være en blanding? Å ha evnen til å tenke utenfor boksen, men samtidig å klare å få gjort ting på "rett" måte. ^^

  SvarSlett
 2. Og ja, jeg fikk venstre første gang jeg tok den. Klarer å få henne til å snu også, er bare å fokusere litt på bena :)

  SvarSlett
 3. Godt innlegg!
  Jeg synes ihvertfall du har skrevet ett kreativt innlegg her.
  Måten du snakker om temaet og hvordan du skriver, anser jeg for å være på n kreativ måte :-)

  SvarSlett
 4. Fikk høyre på den testen, klarer altså ikke å få henne til å snurre mot klokka, selv om jeg har prøvd en stund nå... Så da er jeg visst kreativ da! Eller? ;D

  SvarSlett
 5. Jonas: Jepp! Helt riktig da er du kreativ! Hun spinner med klokka for meg også, men jeg klarer også å få henne til å til snu, hvis jeg bare tenker litt anderledes: Hvis du bruker den venstre hjernehalvdelen og forsøker å tenke på noe logisk: 2 + 2 = 4 for eksempel, klarer du å få hun til å snu! :)

  SvarSlett
 6. Først så jeg henne snurre med klokka, men etterhvert ser jeg bare at hun snurrer frem og tilbake. Jeg trives med å være en høyre hjernedel-person! :)

  Er du kreativ?

  SvarSlett
 7. Jeg vet faktisk ikke om jeg er kreativ, skal man følge den spinnende damen så er jeg vell det. :)

  SvarSlett