mandag 12. januar 2009

Janteloven

Gjelder den i dag? Nei vil mange si, vi liker å avfeie den blankt. Vi vil ikke frivillig innrømme at vi benytter oss av den selv i dag. De fleste av oss liker å se på seg selv som bedre mennesker enn som så…

Jeg husker første gang jeg fant ut hva Janteloven var for noe. Da jeg var liten hadde vi den nemlig hengende på do. En dag satt jeg og leste den og spurte mamma etterpå hva slags merkelig lov dette egentlig var. Den var jo helt tullete, dette kunne da ikke være en ekte lov noe sted? For dette var mens jeg var fortsatt var innhyllet i barndommens uskyld, og sosiale regler var noe jeg aldri hadde hørt om. En lov for meg var sånn som Norges lover, lover som noen hadde vedtatt og bestemt og som man kunne dømmes til fengsel for hvis man brøt.

Jeg fikk til svar av min mor, at joda, dette var faktisk ekte lover som fortsatt var i bruk i noen land. Noe jeg hadde store vanskeligheter med å tro. Da mamma i tillegg sa at dette var lover som fortsatt gjaldt i noen grupper av samfunnet selv her til lands, var jeg overbevist om at hun bare spøkte med meg. Men når jeg tenker over det nå, så brukte hun faktisk Janteloven selv når hun fortalte meg det. ”Noen grupper i Norge bruker fortsatt disse reglene”. Noen grupper, som i de som tror de er bedre enn oss. Overklassen, de rike, sositeten - kall det hva du vil. Enten så hun det ikke selv, eller så ville hun rett å slett ikke innrømme at selv hun bruker Janteloven en gang i blant.

Framtil nylig var også jeg i den fulle overbevisning om at jeg ikke benyttet meg av noe så gammeldags og firkantet som janteloven. Det var helt til jeg så den igjen for en stund tilbake i A-magasinet. Den siste tiden har jeg og vennene mine nemlig snakket en del om en person som vi irriterer oss grenseløs over. Og da jeg så denne loven igjen fikk det meg plutselig til å innse noe: De tingene som vi irriterte oss så forferdelig over ved denne personen var faktisk seks av de ti reglene i Janteloven:


- Hun tror at hun er noe.
- Hun tror hun er smartere enn oss.
- Hun tror hun er bedre enn oss.
- Hun tror hun vet bedre enn oss
- Hun tror av en eller annen grunn at alle har noe å lære av henne.

Jeg er sikker på at hvis jeg hadde snudd situasjonen over på oss og påpekt at vi dømte henne etter Janteloven, ville det nok plutselig blitt ganske stille. For det er jo ingen som vil være så kjipe og ensporet at de følger Janteloven. For å følge janteloven vil jo egentlig innebære at du tror du er bedre enn andre, og det er det jo ingen i Norges land som vil inrømme at de tror.

Lever janteloven i Norge i dag? Ja, det vil jeg påstå at den gjør, men det er det ingen som kan innrømme, for her til lands skal alle være like og behandles likt og i et slikt samfunn passer Janteloven rett å slett ikke inn.


*************************************************************************************
JANTELOVEN

1. Du skal ikke tro du er noe.
2. Du skal ikke tro du er like meget som oss.
3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
4. Du skal ikke innbille deg at du er bedre enn oss.
5. Du skal ikke tro du vet mer enn oss.
6. Du skal ikke tro du er mer enn oss.
7. Du skal ikke tro du duger til noe.
8. Du skal ikke le av oss.
9. Du skal ikke tro noen bryr seg om deg.
10. Du skal ikke tro du kan lære oss noe.

Av: Axel Sandemose, 1933
*******************************************************************

Benytter du deg av janteloven?
Nå snakker vi ikke om det svaret som kommer automatisk, tenk deg godt om nå. Benytter du deg virkelig ikke av den?

15 kommentarer:

 1. Interessant. Utrolig hvor lenge vi kan prate om dem som tror de er noe. Min egen blogg handler i stor grad om å gjøre narr av enkeltpersoner og grupper som jeg selv anser meg som smartere enn. Uten janteloven, ingen blogg.

  SvarSlett
 2. Nå skal sant sies at jeg kanskje jeg lever ganske ofte etter denne loven. Mest når jeg er med nærmere venner. Og kanskje litt på bloggen min? Jeg har egentlig ikke tenkt så mye over det. Tror jeg lever akutt mye etter janteloven av og til.! Skummel åpenbaring...men det funker det.

  SvarSlett
 3. Det er spesielt Norsk å følge janteloven. Det er en direkte skam, og for å bryte den må man rett og slett være villig til å være stolte av seg selv.

  Det er godt å se at det er flere som skriver om janteloven. Selv har jeg et innlegg på min blogg her som også tar med dets motstykke:
  http://www.confusicus.com/2008/10/antijanti/

  Janteloven er en byll, ingenting annet. Vi må bli flinkere til å rive den ned...

  SvarSlett
 4. Jeg tar meg ofte i å tenke i banene til Janteloven..
  Innrømmer det gjerne - men handler aldri utifra de tankene, selv om de hjemsøker meg i blant.

  -Daisy

  SvarSlett
 5. Men nettopp fordi vi skal være så j... like, så blir janteloven praktisert hver eneste dag, man skal jo ikke stikke seg ut, om man er rik, utlending, begavet eller noe annet som gjør at man er annerledes. Ganske skremmende i grunnen. Bra innlegg veronicablu! "Janteloven: vil vi være like eller er vi restriktive?" Mye å tenke over:)

  SvarSlett
 6. JANTELOVEN BEDØMMER FINANSKRISEN
  Av Einar Hammer
  Finanskrisens morsomste bok, «Janteloven Bedømmer Finanskrisen» handler om Espen Arnakke som sender ironiske brev til øvrigheta, og vi følger Espen Arnakke opp som en løve og ned som en fell. En satirisk bok, som treffer leseren midt i lattermusklaturen. Boken begynner med at Jante er kjørt på ræva, etter år med «dans rundt gullkalven.» Alle «whisle blowers» er kjeppjagd som sytere, misfornøyde, klage i verdens beste Jante å bo i. Espen Arnakke kjemper for å overleve, men bukker under han også.
  Det er ingen fremtid i Jante!

  Ken Bjerk
  www.bjerkforlag.com

  SvarSlett
 7. Janteloven skal jo tolkes ironisk da. Den handler egentlig om menneskers evne til å bryte andre ned ved å anvende den loven. Synd det er så mange som deg som misforstår betydningen til Sandemose.

  SvarSlett
 8. Sorry Anonym, men jeg tror det er du som misforstår.

  SvarSlett
 9. etter at jeg leste janteloven ble jeg mer følsom og tør ikke stole på folk lenger, nå sitter jeg og gråter for
  jeg er redd ting skal gå galt. har lyst å ta selvmord. livet mitt er helt kaos. foreldrene mine skilte og jeg har det jævla dårligt.

  SvarSlett
 10. gjør som meg, vær det motsatte. lover er lagd for å brytes, men ikke se ned på de som er dårligere enn deg!

  SvarSlett
 11. Trodde janteloven var programert inn hos kvins jeg.. skal jo altid finne noe værre på noen andre de el?? en for værra som en er når mann itte vart som en sku inni er vi like både je og du

  SvarSlett
 12. janteloven må destrueres for å løfte sjelen i norges samfunn og verdens sådan. for att dette skal skje må vi alle oppmuntre hverandre og vise att vi er hjelpsomme medmennesker,gjennom å gi å vere takknemli for det vi får tilbake. å ta all denn lærdom vi kann få fra andre

  SvarSlett