lørdag 2. mai 2009

Hva er femininitet?

Hva vil det si å være feminin?
Jeg så på et Tv-program der de skulle lage en feminin motorsykkel. Hva gjorde de? Jo, de lakkerte den i duse lilla farger, helt på grensen til rosa. For de ville ikke lage en alt for klassisk jentete heller. Dermed dus lilla, det er jo mye mer kreativt! Greit, så er kanskje ikke en motorsykkel det mest feminine utgangspunktet, men allikevel. Går det å være feminin kun på farger?

Når jeg selv prøver å tenke på hva som er feminint dukker det gjerne opp ting som duse lyse farger og blomster. Hvorfor det? Er det fordi femininitet handler om noe som er skjørt og delikat som en blomst, eller mildt og behagelig som duse farger?

La oss snu litt på det. Når du tenker at: ”Oj! Han gutten var skikkelig feminin!” Hva er det som gjør at du tenker det? Høy og lys stemme, kroppsspråk, toneleie, klær, hår og eventuelt sminke. Er det virkelig kun disse enkle tingene som er femininitet? Dette er jo ting vi legger merke til ved første øyekast. Er virkelig femininitet så overfladisk? Og gjelder i så fall det samme med maskulinitet? Store muskler, brede skuldre, mørk stemme, bastante kroppsbevegelser. Ja, kanskje det er det samme.

Så kan maskulinitet og femininitet forklares så enkelt? Er det bare noe overfladisk? Mulig det er det. For har du noen gang brukt begrepet feminin for å beskrive noens personlighet? Kan man beskrive noen som en feminin person? For i så fall må det jo ligge mer bak. Jenter/kvinner er typisk mer varme og omsorgsfulle en gutta. Er det dermed et feminint trekk? Er det dermed maskulint å være kald og mer selvsentrert?

Eller handler disse begrepene mer om helheten, enn enkelte egenskaper? Her er det åpent for diskusjon folkens!

8 kommentarer:

 1. For meg handler det å være feminin om så mangt: Ganglanget, måten å te seg på, snittet på klærne(ikke så mye fargen egentlig, et plagg kan være feminint selv om det er blått). Enkelte egenskaper kan kanskje betegnes som feminine men for min del blir det litt feil å kalle en mann som er snill og omsorgsfull for feminin ;)

  SvarSlett
 2. Love the innlegg. Rosa motorsykkel, du liksom. Pøh.

  SvarSlett
 3. Er forsåvidt enig i at det er mye på overflaten, men man er ikke synlig feminin/maskulin om ikke personligheten er sånn også, vil jeg påstå... Jeg liker ikke sånne tema, tenker rundt meg selv og blir svimmel!

  SvarSlett
 4. Hehe, jeg må først kvalifisere det jeg sier nedenfor ved å si at jeg er enorrrmt glad i rosa ting.. Særlig hvis de har glitter også. Men alt med måte. Man kan jo f.eks vaske det ut med litt lilla innimellom.

  Feminin/maskulin har som jeg ser det, en kulturell og en biologisk komponent. Feminint iflg. biologi betyr å ha to X-kromosomer, noe som medfører runde former (noenganger rundere enn jeg skulle ønske for min egen del), og de indre duppedittene man trenger for å bære frem en baby. Man får også diskutabelt bedre verbale evner, dårligere romforståelse og bedre evne til multitasking. Kulturelt... Vel, da blir feminint alt som forbindes med kvinnekjønnet. Og det kan være alt mulig, nesten. Litt interessant info fra denne artikkelen:
  http://findarticles.com/p/articles/mi_m2294/is_55/ai_n19492631/

  "Paoletti (1983, 1987) has documented that the North American tradition of dressing infant boys in blue and infant girls in pink began in the 1920s. Prior to that decade, Paoletti (1997) noted that the sex-dimorphic color coding of pink and blue was inverted, i.e., infant boys were dressed in pink and infant girls were dressed in blue (see also Salmans, 1989). In 1918, The Infants' Department, a merchandising magazine, asserted that "the generally accepted rule is pink for the boy and blue for the girl": pink was a more "decided and stronger" color and, therefore, more appropriate for boys, whereas blue was more "delicate and dainty" and, therefore, "prettier" and more appropriate for girls ("Pink or Blue?", 1918)."

  SvarSlett
 5. Ladybug: Du har et godt poeng der, blir feil å kalle en mann femi bare fordi han er snill og omsorgsfull. Hvis en jente er kald og følelsesløs blir hun jo kalt Bitchy, ikke maskulin.

  Saregon: Det er nettopp sånne spørsmål jeg liker å skrive om, sånne ting jeg går rundt og grubler på som det egentlig ikke finnes noen ordentlige svar på. Det er gøy å være litt filosofisk av å til :P

  Psykolade: Det er alltid gøy å få dine grundige og fagbaserte kommentarer på ting! Maskulin/ feminin spørsmålet dukket egentlig litt opp i hodet mitt da jeg så på et program om tvekjønnede. I slike tilfeller fikk foreldrene ofte valget om de ville oppdra barnet som en gutt eller jente. På enkelte av de så man tydelig at foreldrene hadde valgt "feil". Hvor mye av kjønnet mener du er kulturelt betinget?

  SvarSlett
 6. Jeg skulle gjerne kommentert dette innlegget nærmere, men du gjorde den elementære feilen at du la ved et bilde av Vin Diesel. Nå har jeg ingen fornuftige og/eller sømmelige tanker igjen. Beklager!

  SvarSlett
 7. Dette er jo egentlig ganske vansklig å svare på. Folk tolker ordet "feminint" forsjellig, men jeg synes dette innlegge var bra. Du skriver mye bedre enn meg allefall. Stå på vidre. :)

  SvarSlett
 8. Det finnes jo et ord: Stereotyper... Tror vi må skylde litt på barbie, rosa vw bobler og såååå mye stæsj... Men det går vel engentlig så mye lenger tilbake... Men man lærer i oppveksten og vår generasjon er like ille, ingen kler opp sin nyfødte håpegulle med utovertiss i annet enn veldig anonyme farger eller blått.. Noen gang sett en baby gutt med rosa.. tror man lærer mens man lever. Dette kommer alltid til å bestå.

  SvarSlett