søndag 1. mars 2009

MaterialismeNår ble verden så materialistisk? Enkelte hevder nemlig at dette materialistiske helvete vi har klart å kjøre oss selv fast i, vil roe seg ned som følge av økonomikrisa. Jo, mulig det, men hvordan havnet vi her? Når skjedde dette? Var det etter krigen? Da det endelig ble slutt på rasjonalisering og matkuponger? Da folk begynte å få masse penger til overs som de ikke hadde noe å bruke på? Var det kanskje Jappe-tiden som utløste det hele? Skjedde det over natta eller over et generasjonsskifte?


Hvem sin skyld er det? Er det de bortskjemte barna eller de ettergivende foreldrene? Spiller det i det hele tatt noen rolle hvem sin skyld det er? Materialister er vi nå, enten vi vil det eller ei. Vertfall vi i den ”vestlige delen av verden”, noe som vi strengt tatt ikke kan kalle det lenger, siden de ”nye” landene med stor utvikling og vekst nå for tiden hovedsakelig er i Østen. Men det påstås jo at disse landene i dag gjennomgår en vestliggjøring. Har du hørt et så imperialistisk uttrykk? Hva betyr det egentlig? Betyr det at materialisme er en oppfinnelse som tilhører vesten og som vi har enerett på? Det som skjer i en del land nå for tiden er det bare kopiering det da eller?

Når handelen blir stadig tettere mellom vesten og disse østlige landene, er det bare de som vil bli påvirket av oss? Vil ikke påvirkningen være gjensidig? Kan det tenkes seg at Østens mer åndelige verdier kanskje vill smitte over på oss? Er det kanskje nettopp derfor det spås at materialismen nærmer seg sin død, eller er det klimakrisen som vil sette en stopper for kjøpefesten? Ikke vet jeg, men tror dere virkelig at folk noen gang kommer til å slutte å være så opptatt av ting? Av å ha størst bil, eller kanskje mest miljøvennlig bil. Kommer vi ikke alltid til å ha et ønske om å hevde seg over andre?

Tror du materialismen snart vil gå over?

5 kommentarer:

 1. Jeg er neimen ikke sikker på hvor den materealismen komme fra, kanskje er den like individuell som kjøperen selv.

  Og om jeg håper at den går over, ja. Men om jeg tror det, nei...

  SvarSlett
 2. Jeg tror materialismen delvis hører til "vesten" pga at vi har mye mer fokus på individualitet enn tradisjonelt "østlige" kulturer. Når individet skal hevde seg på bekostning av samfunnet, gjelder det jo som kjent å grafse til seg mest mulig i forhold til andre. Fokus på individuell utvikling og materialismen er kanskje som høna eller egget.. Men det er bare my 2p.

  SvarSlett
 3. Takk.
  Leste litt gjennom bloggen din nå og du er genialt flink på å skrive. Skal lese mer senere i kveld.

  SvarSlett
 4. Jeg er klempematerialistisk, og jeg...liker det. På en måte kan man se på det som evnen til å glede seg over små ting. Gi meg en neglelakk, og jeg er lykkelig. Jeg tror det er litt bra å kunne være materialistisk så lenge man ikke tar det for langt..

  SvarSlett
 5. Kusinen min,er hjemmeværende husmor og bytter ut møbler bil osv.mannen jobber mye overtid for å dekke hennes behov.Hun er mer stornøyd enn deg Ida Therese.Hun sutrer seg til det meste.Mannen er dumsnill,og tøffelhelt.

  SvarSlett