fredag 20. mars 2009

God samvittighet til salgs!

Nå for tiden handler alt om penger og gjør det ikke det, så handler det om hva du kan få kjøpt for disse pengene. En ny fin bil, sydentur eller hva med en ny kone? Ja, til og med god samvittighet får du kjøpt deg. Har du dårlig samvittighet fordi du har glemt bursdagen til dama, kan du alltids kjøpe en dyr og flott diamantring og den dårlige samvittigheten forsvinner i takt med at pengene renner ut av kontoen din.

Og er det andre ting som plager deg, kan du alltids skaffe deg et fadderbarn.
God samvittighet i en fei! Det hele går på autogiro og tilbake får du bilder av et smilende barn og et brev der det står om hvor fælt barnet hadde det før. Men, etter hvert finner du kanskje ut at du egentlig burde hjelpe fler enn kun et enkelt barn, og den dårlige samvittigheten kommer krypende tilbake. Hjelp! Tenker du. Jeg vil ha pengene tilbake, varen holder ikke det den lover.


Men slapp av, hjelpen er aldri langt unna og i desperasjonens øyeblikk finner du nettbutikken til Kirkens nødhjelp. I takt med etterspørselen har tilbudet eksplodert, og du får nå kjøpt alt i fra myggnetting til geiter. Som du betaler for, men aldri ser snurten av. Du kjøper en geit får et bevis på det og en liten landsby i Kongo får en ”geit”, eller du skal i det minste tro at de får en geit. Men seriøst, tror du virkelig at det vandrer 20 000 geiter rundt i Kongo rett etter jul? Tror du de tar en geit, stapper den inn i en kasse, pakker den inn i julepapir og kaster den på første og beste fly, bare fordi DU har betalt 200kr for det? Jeg tru’kke det.

Men for all del, hvis du gir noen en gave derfra er du ivertfall sikker på at du har kjøpt noe de ikke kommer til å bytte. For selv om de fleste ikke hadde blitt så glade for å få dette -------------------------->
brevet i posten, når de egentlig hadde ønska seg en flatskjerm, er det vertfall ingen som har samvittighet til å bytte den!

Er det ikke dine med menneskers ved og vell du er opptatt av, men kjenner samvittigheten tynge så fort det er snakk om miljøet. Kan du alltids kjøpe deg en kvadratmeter. 1 ganger 1 ganger 1 ganger 1 meter av regnskogen. Å nei, du kjøper den ikke som det første steget i å skaffe deg en ny ferietomt. Nei, du kjøper den så du kan få noen andre til å passe på den for deg. Sånn at hvis hele regnskogen skulle bli hogd ned, så kan du med god samvittighet tenke på at vertfall DU tok ansvar for din lille del. God samvittighet i en fei!

Og er det ikke regnskogen du har dårlig samvittighet for, men den ekstra flyturen du hadde råd til etter at du sa opp fadderbarnordningen din, til fordel for en geit. Kan du alltids kjøpe deg klimakvoter for å gjøre opp for den skaden flyturen din påførte miljøet.
Ja, det blir litt av en historie og fortelle barnebarna, når du sitter der i den vesle fjell-landsbyen på toppen av Galdhøpiggen og stirrer utover de enorme vannmassene. ”Ja, så reddet jeg ikke akkurat jorda, men jeg betalte vertfall for de skadene jeg gjorde.”

13 kommentarer:

 1. Hei.
  Fant spor etter deg på bloggen min,derfor havnet jeg her.
  Du har en fin blogg, med en perfekt blanding av alvor og humor i innleggene dine :-)
  God helg.

  SvarSlett
 2. Jeg forstår konseptet med å gi en hundrelapp til SOS Barnebyer, men føler at jeg gjør en større forskjell når jeg småprater og smiler til den triste damen i butikken. Jeg synes det er litt for enkelt å kjøpe gode gjerninger.

  SvarSlett
 3. Takker for støtte til angreknapp for blogglesere. Har aldri vært hos deg før, og må bare si at du har en flott blogg med en god blanding av humor og alvor. Og ingen reklame, og takk for det.

  SvarSlett
 4. Fint innlegg. Selv er jeg fadder og er kjempe glad for å kunne hjelpe barn som ikke har det så godt.

  SvarSlett
 5. Jeg har faktisk fadderbarn fra Paraguay! :) hehe, synes det er koselig å gi litt, og få noen bilder av hvordan hun har det og slikt :)

  SvarSlett
 6. haha, denne teksten har jeg hørt før tror jeg. :p

  SvarSlett
 7. Mette: hehe, ja det var da merkelig ;P

  SvarSlett
 8. Hja.. Det er jo ikke noe galt ved å kjøpe seg god samvittighet! Har funket for den katolske kirken i alle år.. Ehm.

  Uansett: Jeg kjøper disse typene gaver hver jul. Hva skal vel alle de jeg kjenner med nok en kopp med nissemønster??! Det er forskjell på organisasjonene, noen sender faktisk konkret akkurat den typen ting du betaler for, mens andre bruker pengene på et prosjekt i det generelle området av verden.

  Jeg er veldig for trade, not aid, men i mellomtiden er det vel ikke noe galt i å hjelpe litt der man kan.. Det går jo an å både gi en tier og et smil til en på gata, og en hundrelapp til noen som trenger det et annet sted i verden?

  SvarSlett
 9. Jeg sier ikke at det ikke er mulig. Heller ikke at det nødvendigvis er noe galt med det. Poenget er å få folk til å tenke over hva de faktisk gjør og hvorfor de gjør det. Vil de virkelig hjelpe noen, eller er det et egoistisk motiv bak?

  SvarSlett
 10. Heisann.
  Så bra at du la igjen et spor på bloggen min, du har en fin blogg som jeg selvsagt skal lese fra topp til bunn i ekte Teller-stil.
  Selv er jeg faktisk fadder og syntes det er helt ok. Jeg skal ikke ha barn selv, og siden jeg tjener bra med penger og er kjempebra stilt i samfunnet så føler jeg for å gi litt tilbake.
  Jeg går sjelden forbi en narkis som tigger, så jeg liker vel egentlig å gi har jeg funnet ut.

  SvarSlett
 11. Aha, den gode gamle "finnes det altruisme"-diskusjonen? Vel, gjør det det?

  SvarSlett
 12. artig at du la ut denne her:) bra blogg også forresten. syns det er så jæævlig teit med sånne dagbok-bloggere. de kan brenne i helvete:)

  SvarSlett