mandag 30. mars 2009

Tenk om vi alle tar feil...

Hvis du våknet opp i morgen og du visste en sannhet som ingen andre visste. Noe som ville endre verden. Og du visste det helt sikkert, akkurat som en eller annen overmakt hadde hvisket det inn i øret på deg mens du lå og sov. Hvordan ville du spredd det ut til verden? Ville du forsøkt å kontakte en avis? Fortalt det til alle du kjenner? Ropt det ut på gata? Eller ville du lagd en blogg om det? Hva hvis alle trodde du var gal. Eller hvis det ikke var noen som trodde på deg. Ville du blitt gal da?

Tenk å vite noe som alle burde vite, men det er ingen som tar seg bryet med å tro på deg. Akkurat sånn tror jeg Darwin hadde det da han begynte å fortelle om sin teori. Sånn tror jeg også han hadde det, han som først påstod at jorda var rund, eller han som først oppdaget at den globale oppvarmingen var menneskeskapt. Tenk hvor tålmodige disse gutta må ha vert! Til slutt fikk de rett og kunne si ”I told you so” Men tenk hvor utrolig frustrerende det må være når man sitter på noe så revolusjonerende, som ingen tror noe på. Folk bruker litt tid på å omstille seg. Hvordan ville du for eksempel ha reagert hvis noen fortalte deg noe helt revolusjonerende?

Hvis noen kom fra framtiden tilbake til vår tid og fortalte deg at de hadde funnet ut at jorda faktisk var flat. Eller at Elvis faktisk ikke var død men at han hadde blitt tatt til fange av en gal fan eller noe lignende. Hadde du trodd dem da?

Nå er ikke akkurat dette med en flat jord det beste eksempelet, siden de fleste av oss faktisk har sett med våre egne øyne at jorda virkelig er rund, for eksempel når vi har flydd eller sett utover horisonten mens du har vert ute på havet. Det har vi sett med våre egne øyne. Men la oss si det var noe annet som skulle vise seg å ikke stemme, noe som vi ikke hadde sett med våre egne øyne. Evolusjonsteorien for eksempel. Ville du trodd dem hvis noen fortalte deg at de med full sikkerhet visste at den ikke stemte?

Tidligere tiders mennesker var jo også helt overbevist om at det de trodde var sant. At jorda var sentrum i universet og at hvis man seilte for langt ut på havet kunne man dette rett av hele jordkloden. Dette var noe de alle visste. Akkurat som vi vet jorda er rund og at menneskene stammer fra apene også videre.

Tenk om vi alle tar helt feil….

20 kommentarer:

 1. aak. jeg blir gal av å tenke på slike ting, hehe! det er mye vi ikke vet og forstår enda, uløste gåter osv. Det er veldig fasinerende, men likevel galskap å tenke på. Hadde jeg satt inne med slik kunnskap og ingen hadde trodd meg så hadde jeg omkommet av frustrasjon - rett og slett! Jeg hadde nok gått for "flyers" som sprede måte. Rett fra meg på papir, rett til menneskene selv. Ingen mellomledd som kunne ha gjrot om på historien etter sin smak. Jepps, så jeg hadde stilt meg på toppen av en bygning og slengt de utover :P retrostyle :)

  SvarSlett
 2. Å herregud, ja tenk om. PÅ sett og vis er "tenk om"-tanker de varste tankene man kan tenke for man man blir gal av å ikke vite helt sikkert. Når man likevel er overbevist om at man vet, nei da vet jeg ikke. Enda verre tror jeg?

  SvarSlett
 3. Vi tar feil feil, alle sammen. Ingen av oss kan noensinne skjønne mer enn en flik av sannheten og størstedelen av våre tolkninger vil alltid være feil. Det er når man skjønner det at man skjønner sannheten...

  SvarSlett
 4. sv; ja, helt enig! haha, søker på åssen du kan få deg et liv, da har man problemer!:P fin blogg du har!

  SvarSlett
 5. SV. Så utrolig koselig å høre!

  Legg meg til på bloglovin da vell, så skal jeg legge til deg :) Fin blogg forresten!

  SvarSlett
 6. Utrolig bra innlegg!

  SV: Ja, store myke håndklær er best!

  SvarSlett
 7. Uh, det er sånn tenking som er skummel... Av og til tenker jeg "hva hvis jesus eller en annen gud kommer til jorden igjen... vil vi da sette han inn på sinnsykehus?" ikke det at jeg er religiøst eller noe, men tenk om! så hadde guds sønn sittet på en glattcelle alene...

  SvarSlett
 8. sv: hahha, ja, sånn, jeg kan ikke blåse opp ballonger, og kan ikke se på at folk blåser opp ballonger og jeg tør nesten ikke ta på dem. men de er fine å se på.

  SvarSlett
 9. sv: fra bloggen din å dømme så kanskje jeg burde begynne med aftenposten jeg og xD

  SvarSlett
 10. Ja, tenk om tanker er litt skumle, tar så lang tid før de forsvinner, for det finnes jo ikke noe ordentlig svar.

  Hilde: Oj, det var en interessant tanke! Hmmmm, den kommer jeg ikke til å bli kvitt på en stund, kanskje ett framtidig innlegg der...

  Trude: Takk! :) *smigret*

  SvarSlett
 11. sv: Takk takk! :-)
  Ja, nå synes jeg det er på tide at guttene skal få tilbake ;) De kan ikke bare uttale seg om ting dem sikkert ikke vet en dritt om.
  Del 2 ligger ute på bloggen nå forresten ;)

  SvarSlett
 12. SV: Så bra :) Du hadde selvfølgelig vært hjertelig velkommen.

  SvarSlett
 13. Hva mener du at Elvis ikke lever????
  hehehe

  SvarSlett
 14. Jeg stammer IKKE fra apene...hehe. Liker veldig godt det du skriver, og takker for at at jeg får lov til å lese din blogg.

  SvarSlett
 15. Det er skummelt å tenke på hvor mye vi ikke kan være sikre på om vi vet...

  SvarSlett
 16. Jo, jeg har faktisk stor tro på at vi kan komme til å få akkurat den der slengt i fleisen om ikke så lenge. Kanskje er vi ikke i livet da, men barnebarna våre kommer nok til å synes vi var uberteite som trodde vi faktisk stammer fra apene. Slik er det vel, vi tror vi vet inntil vi oppdager at vi tok kraftig feil. Et ganske enkelt (eller egentlig nokså komplisert) eksempel er historien alle og enhver får trykt ned gjennom halshullet fra vi beveger våre stutte bein mot barnehagen eller skolen, til vi ikke lenger har sansene i stand til å sluke mediene. Forskere har lenge prøvd å advare oss om at den historien vi får er liuke mye bygget på fakta som rødhette og ulven. Dette er selvfølgelig ulovlig å si, i tillegg til at vi som enkeltpersoner liker å dytte det til side. Det er jo så greit og behagelig å følge strømmen! ;)

  -Joda, det ble slikking av lys hos meg allikevel ;)

  SvarSlett
 17. slukking selvfølgelig. Ikke slikking...
  -Fabelaktig flott blogg forresten!

  SvarSlett
 18. haha, fint bilde! ;)

  SvarSlett
 19. Takk!
  Ja, ikkesant Mette :)

  SvarSlett