onsdag 1. april 2009

Charles Manson

Noen får grøssninger bare av å høre navnet. Andre forbinder det med Marylin Manson (og får kanskje frysninger fordet?) At folk forbinder det med Marylin Manson er jo egentlig ikke så rart siden han tross alt har lånt artistnavnet sitt fra Charles Manson. Marylin har han tatt etter Marilyn Monroe. Makabert ikkesant?

Men dette innlegget skal ikke handle om artisten Manson, det skal handle om den verdenskjente massemorderen Charles Manson. Eller, teknisk sett er han ikke en massemorder i den vanlige forstanden, siden han personlig ikke utførte et eneste drap, han var derimot selve hjernen bak.

Charles manson er gal, det er det ikke noe tvil om, det kan et raskt søk på youtube bekrefte. J
a, for han er fortsatt i live, han søkte faktisk om prøveløslatelse sist i 2007! Han sitter inne for å ha manipulerte en gjeng uskyldige hippier til å begå flere bestilaske drap. Charles Manson og hans ”familie” var hippietiden gone bad. Mitt i "kjærlighetens sommer" i 1969 stod de bak drapet på til sammen 9 personer. I dagens samfunn er vanligvis ikke massemordere så spennende leger, men allikevel har Manson saken klart å holde interessen oppe. Hvorfor det?

Jo, jeg tror det er på grunn av måten det skjedde og historien bak. For oss kan det som på den tiden ble omtalt som bestiale drap, virke ganske tamt. Ja de drepte en del folk, knivstakk hver person flere hundre ganger og skrev merkelige ting på veggene med blod fra ofrene. Men etter å ha sett et par skrekkfilmer og noen CSI episoder mister dette litt av sjokk-effekten. Det som virkelig gjør dette skremmende er at dette skjedde midt i kjærlighetens sommer. I hippitiden da alle var venner og verden var omslørt i en fargerik hasjrøyk-tåke. Manson var feil man på feil tid. Eller sett fra hans synspunkt, rett man til rett tid. Hippitiden åpnet opp og ga muligheter for en mann som Manson. I en tid full av mange håpefulle og godtroende ungdommer på leting etter en leder, var det ikke noe problem for Manson å skaffe seg en gruppe følgere.


Disse følgerne ble etterhvert kaldt ”familien”. De levde sammen i et lykkelig kollektiv, der Manson skaffet dem så mye syre som de bare kunne drømme om. Store deler av tiden gikk med på å innplente Mansons tanker og ideer i hodene deres, mens de befant seg i en evigvarende syrerus. Sakte men sikkert opparbeider han seg fullstendig kontroll over dem, der de lever i sin egen isolerte Manson verden. Så langt høres kanskje alt ganske bra ut? De er vertfall lykkelige. Men så kommer dette med disse drapene da. Hva driver en mann til å utnytte godtroende unge til å gjøre noe så forferdelig? At han vokste opp med en prostituert mor? For deretter å bli flyttet til sin strengt religiøse tante og onkel? Eller var det ungdomstiden i fengsel? Eller kanskje historien rett å slett handler om en ung man som fikk alle sine drømmer knust? Da musikkkarrieren hans gikk i dass?

Manson var nemlig en gang i tiden et håpefullt musikerspire som drev med folkemusikk. Høydepunktet i karrieren var da han fikk varme opp for Beach Boys. Er det ikke sykt å tenke på? Dette er selvfølgelig noe Beach Boys ikke er så stolte av i dag, men tenkt dere det, hadde han ikke valgt å gå ned den gale veien, kunne kanskje denne sinnsyke massemordere endt opp som et musikk idol!

Kan du se det for deg?
Ikke? Isåfall kan du høre det her!
************************************************************************************

Hva tror dere? Hva får en mann til å gjøre noe sånt? Er det så enkelt som at mannen rett å slett er gal?

5 kommentarer:

 1. Av en eller annen grunn ble dette inlegget postet under det forje, selv om dette er nyere. Noen som vet hvordan jeg forandrer det?

  SvarSlett
 2. Hmm.. jeg har faktisk aldri hørt om han jeg, enda jeg er fan av Marilyn Manson:p guess jeg må google ting mer... Interessant historie da, merkelig dette hvordan folk påvirkes, men en ser det enda. Sekter som begår massemord osv osv.. noen er bare flink å finne de svake i samfunnet, og vips er de blitt en samlet hær..

  SvarSlett
 3. Du er nødt til å gå inn på det publiserte innlegget og redigere det ved å forandre tid/dato i "alternativer for innlegg".

  Uansett, kult innlegg! Det er nettopp det jeg syns er så interresant, det *klikket* i noens psyke som får dem til å gjøre sånne ting. Det er jo helt sykt.

  SvarSlett
 4. Ja, det er utrolig fasinerende hvor syke noen mennesker er.

  Takk Ida Therese! Endelig fikk jeg det til! :D

  SvarSlett
 5. Den saken her er utrolig fascinerende, både med tanke på hva han faktisk gjorde, og rettsprosessen i saken. Man kan jo påstå at mannen var gal, men jeg vil påstå at når han klarer å manipulere så mange, over så lang tid, og så kraftig, må han være både karismatisk og intelligent. Han er rett og slett en idealist. Ikke de vanligste, beste eller mest populære ideene, men likevel, han trodde på noe, og gjorde noe med det. Han så på drapene som starten på en verdensomspennende rasekrig som skulle "rense" verden.

  Og spesielt i saken hans er at han i utgangspunktet ble dødsdømt, men straffen ble omgjort til livstid når California midlertidig fjernet dødsstraff. Merkelig nok ble ikke straffen omgjort til dødsstraff igjen når det ble gjeninnført.

  Ganske lik Hitler på mange måter, men skal ikke gå inn på det. Bra skrevet Vero, som vanlig ;)

  SvarSlett