tirsdag 21. april 2009

La russen være i fred!

Nå tenkte jeg at jeg skulle være litt forut for min tid og skrive et innlegg om russetiden, før den virkelig setter i gang og alle skriver om det.

For å gjøre det helt klart med en gang, jeg elsker russetiden! Jeg syns det er en helt fantastisk tradisjon på høyde med karnevalet i Rio. Denne over hundre år gamle tradisjonen som er helt unik for Norge har dessverre fått unødig mye pepper. Ja det blir masse støy, skader, bråk, fyll og store pengesummer som forsvinner på kort tid. Men er det ikke verdt det? Fortjener ikke avgangselevene å feire seg selv?

Svaret er selvfølgelig ja! Det er klart de gjør det! De har endelig fullført 13 års skolegang og er lykkelig uvitende om at de fleste av dem skal slite seg gjennom 3 år til, minst. Ver
t eneste år står det side opp og side ned i avisene med drittslengig om russen. Greit jeg forstår at det ikke er så gøy og ligge våken til dunk, dunk musikk hele natta, men litt tålmodighet må det da gå an å ha? Det er tross alt bare snakk om 3 uker i løpet av et helt år. Tre av 52 uker, er det virkelig SÅ ille? De fleste har jo vært russ selv, husker de ikke hvordan det var? Er det ikke bedre at ungdommene fester og skråler i et par uker for å så å bli ferdig med det?

Russetiden er den nye markeringen på overgangen inn i det voksne liv. For det er etter videregående du virkelig må begynne å ta dine egne valg og mange flytter hjemmefra for første gang. Snart skal de ut i den store vide verden og klare seg uten mamma og pappa. Oppdage hvor dyrt det er å kjøpe mat og hvor kjipt det er å måtte lage middag hver dag. Hvilken bedre måte å komme i gang med det ansvarlige voksenlivet enn en ekstrem fyllekule!?

For å komme til poenget med dette innlegget: LA RUSSEN VÆRE I FRED! Stadig kommer det nye regler og forskrifter fra både politikere, skolene og politiet, som skal forsøke å legge en demper på feiringa for den festklare russen. La nå russen få ha det gøy. La dem bli overstadig beruset, havne i fylleslagsmål og terrorisere yngre elever. Det er tradisjon for faen! Når det ikke hjalp å flytte russetiden til før avsluttende eksamen, så er det ingenting som hjelper. Innse det. Russetiden kommer aldri til å forsvinne, så lær å leve med den!


10 kommentarer:

 1. Og når det er sagt, synes jeg de skal flytte den tilbake til etter eksamenstiden også, for det var utrolig kjipt da jeg var russ, å konstant gå rundt og ha dårlig samvittighet for lite revisjon og lesing, men det stoppet likevel ikke fyllekulene, som du sier. Det gjorde det bare mindre fornøyelig! Og det er vel ikke meningen??

  SvarSlett
 2. Helt enig med deg, Vero! LA RUSSEN VÆRE I FRED! Vi hadde det så gøy da vi var russ, og derfor syns jeg ikke vi skal klage på de som er russ nå. Selvfølgelig er det trist å se russen gå rundt i april/mai - men hey, det er bare tre uker! :)

  SvarSlett
 3. Faktisk ganske så enig selv om jeg var en jævlig rolig russ selv.
  Men det teiste er jo at russefeiringen skulle vært etter eksamen - eller eksamen FØR russetiden (ergo ferdig til 1. mai.)
  DA hadde man hatt mye mer å feire.

  SvarSlett
 4. Jeg ser at du hermet ja :p. (neh jeg bare kødder litt med deg.) og som du sa i kommentarfeltet mitt. Det er mange like poenger. Men nå må du jo huske at de ikke flyttet russetiden, men de flyttet eksamen. det er jo idiotisk at man får vite i hva man kommer opp i 2 dager før 17. mai.

  SvarSlett
 5. Jeg er selv russ i år, og vil si meg helt enig med deg :)

  SvarSlett
 6. ja heeeelt enig! jeg elsker å være russ etter kun 5 dager! alle jeg har pratet med sier de savner å høre bussene kjøre rundt og lage lyd fra seg. det er liksom litt av vårstemningen å våkne opp natt til 17 mai med "morgenstemning" i bakgrunnen!!!
  bra med noen restriksjoner, men NÅ er det altfor mange

  SvarSlett
 7. SV: fordi jeg er nå ferdig med min andre utdannelse, føler for å feire. var ikke planlagt sist gang jeg var russ at jeg skulle gå mer skole. Så var jeg ikke så veldig utagerede russ 07, så føler for å feire skikkelig en gang.

  SvarSlett
 8. Ja du har helt rett Benedicte russ er et sikkert vårtegn. Russen skal synes! Å høre russebusser som ruller rundt med dundrende musikk og se russ som løper rundt med vanngevær er jo gøy! Det er en del av sjarmen og da er det synd at det er så mange restriksjoner som holder de tilbake.

  SvarSlett