mandag 1. juni 2009

Tålmodighetens dobbeltmoral

Når var sist gang du ble skikkelig provosert? Og da mener jeg skikklig provosert. Sånn sende sinte leserbrev, skrike ut, koke over av sinne provosert? Eller har vi blitt så opptatte av å være tolerange at vi ikke lenger lar oss provosere? Tør vi i det hele tatt å bli rykende provosert lenger? Eller er vi for redde for å ikke framstå som åpne nok?

Tenk hvor utrolig mye rart folk ble provosert over før. Eller det var kanskje ikke så rart, men for oss i dag kan det kanskje virke fjernt. Homofili, skillsmisser, nakenhet, religion, utlendinger, banning. Dette er ting som har provosert mange opp gjennom tidene. Men ting har forandret seg. Nå blir man provosert av folk som er i mot homofili. Folk som er konservative er gammeldagse, pripne og utolerante.

Men i dagens tolerante samfunn, skal vi ikke da også kunne tolerere de som har andre synspunkter enn oss? Ukonvensjonelle meninger har alltid provosert folk, men nå ser det ut til at det er de med ”gammeldagse” meninger som er blitt ukonvensjonelle.
”Du er ikke enig med meg, det provoserer meg.”

For meg er det noe som skurrer her. Skal ikke den moderne toleransen gjelde alle? Du respekterer ikke meg fordi jeg er homofil, derfor respekterer jeg ikke deg. Er ikke det motstridende? Bør man ikke være den større personen, eller i dette tilfellet den mer tolerante personen og respektere andres meninger?

Jeg er på ingen måte i mot homofili, bare så det er sakt, men akkurat i denne sammenhengen syns jeg det er et veldig godt eksempel. For en tid siden var det en heftig diskusjon om kirkens forhold til homofili. Prester som ikke ville ha homofile i sin menighet og homofile prester som ikke fikk jobb. I kirken handler alt om tro og dersom noen tror/ mener at homofili er galt, burde vi ikke da være tolerante nok til å akseptere deres meninger?

Jeg syns det blir feil å tvinge en menighet som er imot homofili til å ansette en homofil prest. I deres øyne er det jo galt. Skal vi presse på dem våre meninger og si at det dere mener er galt, fordi vi er uenig med dem? Jeg trodde de fleste hatet Jehovas vitne nettopp fordi de forsøker å presse sin egen overbevisning over på oss? Mens vi kan vi gjøre akkurat det samme med andre? Er ikke det dobbeltmoral?

Det er en vanskelig debatt, men hva mener du? Hvor går grensen for åpenhet og tålmodighet? Hvor går grensen mellom modernisering og det å ha takhøyde for andres meninger?

13 kommentarer:

 1. Hei!

  Det var ikke akkurat mange deltakere i konkurransen på bloggen min, men ditt enkle svar vant altså, gratulerer :-)

  Legg igjen en e-post adresse jeg kan nå deg på som kommentar på bloggen min, så kan du sende meg adressen din der. Gavekortet sender jeg så snart jeg har fått adressen din :-)

  Tutu

  http://tutu.blogg.no

  SvarSlett
 2. Hehe, ja det kan snu fort :) Jeg hadde faktisk veldig lyst til begynne med reiseliv selv, etter å ha vært en arbeidsuke på hotell. Det er godt man enda har tid på seg.

  Gamle mennesker har jo ofte fordommer for utlendinger, homofile og andre "typer" mennesker, det blir jeg provosert på. Selv om jeg kan skjønne at de kommer fra en annen tid og er derfor opplært av det som var da. Men det er jo noen ting vi kan banke i bordet på og si vi har fått nok av, er det ikke? Som f.eks "the most hated family in USA?".

  Jeg syns det er bra med ytringsfrihet så lenge den ikke sårer/skader eller går hardt utover andre mennesker :)

  SvarSlett
 3. Tja... Et sted må den vel gå. Det må være forskjell på å ha et åpent sinn og et høl i hue, for å si det på den mest klisjeaktige måten overhode.

  Jeg mener at vi burde ha forståelse for hvorfor andre mener som de gjør, men at vi ikke dermed er nødt til å akseptere det. Sånn som Katrine sier over, en forstår jo hvorfor de har fordommene sine, noen av "de eldre", de har jo levd ganske isolert, kulturelt, i forhold til oss yngre.

  Å bli provosert og sint, det synes jeg tar litt mye energi, og så har det lite hensikt? Kan man ikke diskutere/forklare sitt ståsted saklig, liksom? Overbevise i stedet for å skjenne på?

  Du stiller vanskelige spørsmål altså! Religion er jo så rart et tema. Denne merkelige hobbyen som enkelte har...

  Jeg synes det er så rart med Bibelen; noen vers er nærmest skrevet i stein for noen(f.eks Lev. 20:13 " 'If a man lies with a man as one lies with a woman, both of them have done what is detestable. They must be put to death; their blood will be on their own heads."), mens andre (f.eks. Ex. 2:17 ""Anyone who curses his father or mother must be put to death.") er ikke akkurat så viktige, lenger...

  Det kan vel ikke være noe problem med å se bort fra ett til bibelvers eller seks, vel?

  SvarSlett
 4. Her om dagen jeg så en mamma gikk rundt med sønnen sin i hundebånd!Guttungen gråt, sånn skjærende gråt. Det ble jeg ganske så provosert av..

  SvarSlett
 5. Et veldig godt innlegg.
  Jeg er veldig enig med deg i at det blir galt å tvinge en menighet som er imot homofili og skulle ansette en homofil prest.

  Jeg kunne skrevet masse, men da tar jeg nok opp hele bloggen din.. He he..

  Tusen takk for hyggelig kommentar på min blogg forresten.

  SvarSlett
 6. Ekspemplet du skriver med homofili synes jeg er ganske beskrivende. jeg er i grunnen enig med deg, har ikke tolensen gått litt langt når alle på alle arenaer skal måtte tillate alt? i såfall er det jo en vits med tro og religion hvis de ikke lenger kan få tro på et de tror på. Jeg synes at kirken skal få ha lov å ikke bli presset til å vie homofile om det virkelig ikke er deres syn. Jeg undrer meg egentlig litt over hvorfor de homofile på død og liv må gifte seg i kirken, når de vet prestene sliter med dette?

  SvarSlett
 7. SV: Haha, takk. jeg lo litt selv.

  Veldig bra innlegg, forresten.

  SvarSlett
 8. Oj, nå ble jeg litt falu over at jeg har brukt et helt random bilde uten å vite hva det var for no. Hadde faktisk ikke hørt om Americas most hatet family før, men jeg måtte selvfølgelig sjekke dem ut. De er jo helt syke. De krysser virkelig grensa for hva som er akseptablet, ikke bare fordi de har så ekstreme meninger, men fordi de ikke respekterer andre mennesker overhode. Å protestere i en begravelse og kalle avdøde en faggot bare fordi han døde mens han tjenestegjorde i Irak er rett å slett respektløs. Dessuten er det ekkelt å se på at hun tar med seg selv de yngste barna i protester og gir dem plakater slik at også de kan protestere mot noe de ikke vet hva er.


  Veldig godt poeng det der med bibelen NEKIAM, virker som du har gjort leksa di ja ;) Men det er sant altså, hvorfor skal man velge å fokusere på et vers i bibelen og overse andre? Hvem gir dem rett til å bestemme hvem som er viktigere enn andre? Hvorfor fokuserer de i det hele tatt på de mest ekstreme delene av bibielen? Men jeg antar at det er med god grunn at de klassifiseres av det offentlige som en hat-gruppe heller enn en menighet.

  Jeg syns man skal respektere andres meninger uavhenig av om de er anderledes fra det vi mener.

  Tornerose78: Jeg syns også det er rart at det er så mange homofile som vil gifte seg i kirken, (som i mange tilfeller) er et sted de ikke er ønsket. Hvorfor akkurat i kirken? En kan da gifte seg så utrolig mange andre steder.

  SvarSlett
 9. Bra innlegg, jeg er enig med deg.
  Det virker ofte som om toleransen kun skal gå èn vei..
  Har ikke noe imot homofile jeg heller, men at kirken skal tilpasse seg dem blir feil.
  Kirken moderniseres stadig for å gjøre alle til lags. Det er vel en av grunnene til at jeg holder meg til den katolske kirken.

  SvarSlett
 10. Vero: Jeg synes ikke det har noe med toleranse å gjøre, respekt skal være gjensidig! Jeg mener ikke noen skal tvinge noen til å gjøre noe! men i norges lover står det at diskriminering på grunnlag av blandt annet sexualitet er straffbart, jeg mener at ingen skal kunne si NEI han vill vi ikke ha for han liker rumpesex, like lite som jeg mener at de skal kunne si nei henne vil vi ikke ha fordi hun er ikke en mann! diskriminering er diskriminering uansett hvilket grunnlag det er på! å diskriminering skal ikke respekteres!

  Tornerose: Ta å sjekk litt mer literatur enn Dagenzmagasinet og vårt land før du spytter galle, hadde du vist at "alle" homofile ikke ønsker å gifte seg i kirken! slapp av for min del så kan dere ta all plassen i hele kirka selv, jeg skal gifte meg på tinghuset med min kommende ektemann, vi ønsker å gifte oss slik at vi har samme grunnlag for rettigheter som du har/kommer til å få som heterofil! det er i hovedsak snakk om lovene rundt ekteskapet vi vill ha, jeg vil at arveloven skal gjelde like mye for meg som for deg. så ta en runde med deg selv å tenk litt før du spyr galle om ting du helt klart ikke har en peiling om!

  SvarSlett
 11. Hmm, skjønner jeg berørte ett ømt punkt sten, og det beklager jeg. at jeg har spyttet ut eder og galle i det jeg skrev ovenfor kan jeg virkelig ikke forstå, og beklager selvsagt at du tok deg nær av det. Men det bør gå ann å sette ord på slike ting uten at det blir sårt synes jeg. Jeg er ikke imot homofile, bare så det er sagt ;) og jeg forstår fullt og helt at dere ønsker de samme rettighetene.. men diskusjonen gikk jo på noe annet...

  SvarSlett
 12. så les gjerne innlegget mitt med nye,postive briller er du snill Sten :)

  SvarSlett
 13. Først, utrolig bra innlegg! Du skriver på en veldig god måte, og mye at det du spørr om har jeg egentlig ikke noen særlig gode svar på. Men en ting har jeg å si; jeg skjønner godt at noen homofile har lyst til å kunne gifte seg i kirken, eller i alle fall ha muligheten til det på lik linje som oss. Man kan jo være troende kristen eller ha lyst til å følge de kristne verdier slik som mange av oss andre selv om man er homofil, og da burde man ha muligheten til det. Samtidig må jo de kristne prestene som er imot slike ting ha lov til det, det er ikke det jeg mener. Et litt vanskelig tema noe av det her, men. Jeg tenker på en måte at dersom ting bunner i fordommer, f.eks. fra kirkens side eller fra vanlige personer, så blir det helt feil. Fordommer er utrolig dumt, og folk flest burde bli flinkere til å utfordre fordommene sine litt. Men nå avsporer jeg helt her, og jeg vet ikke helt om jeg egentlig hadde noe poeng å komme med til slutt. Jeg skjønner i alle fall de homofile som vil gifte seg i kirken godt, men det er vel mange som er som meg, og som egentlig skjønner begge sidene av saken. Uansett, utrolig bra skrevet, du tar opp viktige ting her! :) Ble veldig engasjert av måten du skrev på også! ^^

  Svar: Ja, helt enig :/ En ting er når det skjer med voksne, det er jo helt forferdelig det også, men de det er snakk om i denne saken gikk jo på ungdomsskolen. At de i det hele tatt klarer å gjøre noe sånt er, ja, helt ufattelig. Som du sier, alt virker så brutalt med denne saken. Sånt burde rett og slett ikke skje :/

  og..

  Føler meg utrolig heldig som får dra til alle de tre stedene, og gleder meg kjempemye. Skjønner at det er litt nedtur, men blir nok en kjempefin sommer uansett da! ^^

  SvarSlett