tirsdag 14. juli 2009

Hva er skjønnhet?

Er det store pupper, lange mørke øyevipper og fyldige lepper? Eller handler det om utstråling, indre skjønnhet og sjarm?

Skjønnhetsidealet endrer seg fra kultur til kultur og over tid. Når vi snakker om ulike skjønnhetsidealer i ulike kulturer er det sikkert mange som ser for seg de ekstreme ytterpunktene, som halsringene i Burma eller fotbinding i Kina. Men skjønnhetsidealet har endret seg ganske kraftig også i vår del av verden. I gamle dager ble det nemlig ansett som attraktivt å være bleikfeit. Det viste rikdom. Var du feit betydde det at du hadde råd til å spise deg god og mett, var du bleik, betydde det at du kunne sitte i skyggen hele dagen uten å måtte jobbe og slite ute i sola hele dagen.

I dag er det motsatt, nå handler det om å være brun og tynn. Men blir dette sett på som attraktivt av de samme grunnene som før? At det viser rikdom? Alle de rike og vellykkede er jo tynne og mahogny brune for tiden. At du er brun kan bety at du er rik, for da har du råd til å dra et par turer i året til Maldivene for å holde brunfargen ved like. At du er tynn, og nå også sunn, viser at du har energi og råd til å lage god og sunn mat, gjerne av økologiske råvarer.

Undersøkelser viser at de med høyere utdannelse, og da gjerne også mer penger, spiser sunnere. Dessuten så trener de mer. Hvorfor er det sånn? Er det fordi den lange utdannelsen har lært dem mer, slik at de rett å slett vet bedre? Er kosthold en del av timeplanen på for eksempel ingeniørstudiet?

Nei, selvfølgelig er det ikke det. Men si at du jobber i en butikk der du må stå hele dagen, da blir du jo selvfølgelig dritsliten og har ikke lyst til annet enn å sette deg på sofaen og bare slappe av resten av dagen. Da er det mye enklere å bare slenge en Grandis inn i ovnen enn å sette i gang en omfattende ”lage-maten-fra-bunnen”- prosess. På toppen av det hele skal du helst ha overskudd til å trene etterpå også!? Er det kanskje vanskeligere for arbeiderklassen å være sunne?

Så tilbake til spørsmålet, er det en sammenheng mellom rikdom og skjønnet selv i dag? Å hva blir det nye, nå som sunnhet og brunfarge etter hvert blir allemannseie? Eller er vi på vei i den andre retningen med en befolkning som blir stadig feitere? Hvordan ser framtidens skjønnhetsideal ut?


14 kommentarer:

 1. Å, det bør du virkelig! Den er utrolig bra! :)

  Skrev faktisk en oppgave som minnet meg veldig om det du har skrevet her på ungdomsskolen! Veldig fascinerende å sette seg litt inn i skjønnhetsidealer opp igjennom tidene, og i ulike kulturer! vanvittig mye rart! Man synes jo mye av det er helt sykt, som ringene rundt halsen, tunge greier i ørene så man får laaaaange øreflipper og fotbindingen i Kina. Men skjønnhetsidealene idag er jo egentlig like syke - så tynn som mulig, men med svære silikonpupper! :S

  SvarSlett
 2. Ja ikkesant! Vi er veldig raske til å si "Oj!det er jo helt fjernt!" Men vårt skjønnhetsideal for tiden er jo ikke så mye bedre det heller...

  SvarSlett
 3. sv: Hei! Jeg likte Krakow kjempegodt selv! Utrolig fin by, reiser gjerne tilbake igjen!

  Ha en fin kveld:o)

  SvarSlett
 4. Sv: Tusen takk for kommentarer! Blir så glad :) Jeg skal prøve å ta av meg masken, men jeg synes bare det er så utrolig vanskelig! Men prøve det skal jeg ;)

  Du har nok rett i at det kan være dumt med to blogger, aner ikke hvorfor jeg har laget to men.. Jeg klarer bare ikke bestemme meg for hvem av de jeg skal bruke. Du er den eneste som vet at de to bloggene er samme person forresten :P Hehe. Men jeg tipper tingtings bloggen dør ut etterhvert..

  Jeg likte innlegget ditt utrolig godt. Har aldri tenkt på at rekdom og skjønnhet har hatt noen sammenheng jeg :P Hm, lurer på hva det neste blir.

  Igjen tusen takk for kommentarer! Det er så utrolig motiverende, jeg blir så glad! :) Skal prøve å skaffe meg mot til å legge bort masken og følge rådet ditt. Tusen takk!

  SvarSlett
 5. Jeg tror nok mye på det, at "arbeiderklassen" har for lite tid, penger, og overskudd til å sette seg inn i hva som er sunt og bra. Det er jo en kjensgjerning, at i Norge så er sunn mat dyrt, og usunn mat billig. Det krever og tid til å sette seg inn i hva som er sunt, noe "arbeiderklassen" med 7,5 timers fysisk hard arbeidsdag ikke har tid til, eller ønsker å prioritere tid til. Man bruker heller den tiden man har på familie, tror jeg.

  SvarSlett
 6. Åh, dette var jammenmeg et godt innlegg! :) Jeg kommmer også til å tenke på disse tallerken-lignende greiene som noen stammer i afrika(?) har i leppene og pinner igjennom nesa. :)

  SV: jeg smakte jo selfølgelig på bamsene. det var jammen meg søtt - men litt godt. kanskje mest pga barndomsminnet ;)

  SvarSlett
 7. The Mask! Hahahahahahahaha! Nei du har rett i det :P

  SvarSlett
 8. Sv: hehe, ble selv målløs etter jeg så Jesus Camp. Som du sier, det sykeste er jo at det er disse menneskene som har støttet Bush og generelt kaster et så dårlig lys over USA. Og spesielt creepy var disse ungene, hørtes ut som voksne der de satt og filosoferte over livet og jesus :p hmz..

  Bra innlegg! Jeg har også hørt en del om at intelligens blir koblet opp mot sunnere livsstil. Men det er nok mye mere kompisert enn så :p Og hvor bra disse studiene har vært er jo en annen sak også. Nå til dags kan hvem som helst forske og komme frem til et eller annet sjokkerende funn :p

  SvarSlett
 9. Jeg satser på at skjønnhet snart er å være gladtjukk med todagers skjegg på leggene og flokete hår, herregud jeg kommer til å bli supermodell jeg da:D

  SvarSlett
 10. Oi, interessant å lese. Jeg er skjønn i følge gamlemåten, ha ha.

  SvarSlett
 11. Ja, det med skjønnhetsidelaer er rare greier. Når det kommer til "arbeiderklassen", så er det jo sant som pessemisten sier at sunn mat er dyrere. Likevel tror jeg kanskje det har med status å gjøre også, det er kanskje i større grad viktigere for høyt utdannede mennesker i såkalte statusyrker å være vellykket etter samfunnets krav ved alle sider av livet. Altså ikke bare jobb og utdanning, men også hjem, familie og livsstil.

  SvarSlett
 12. Jeg vil si det er utstrålin og sjarm... Det er det som gir skjønnhet!
  Det hjelper ikke å ha lange øyevipper, fyldige lepper, store pupper eller all verdens ytre skjønnhet om innsiden er råtten eller ond feks.
  Bra innlegg!!

  SvarSlett
 13. Blir litt som julegaver for meg, fin innpakning er vel og bra, men innholdet er viktigere :P

  Selvfølgelig teller utseendet opp til et visst punkt, det er jo den første tiltrekningen. Men uansett hvor pen / sexy noen er, er det fullstendig uinteressant hvis personen er dum som et brød, ond (i mangel på noe bedre ord) eller sånt. Er lite godt selskap i et kunstverk, selv om det kanskje ser bra ut.

  SvarSlett