torsdag 19. februar 2009

En liten revolusjon


(PS.Når jeg skriver, skriver jeg det alltid inn i skriveblokka mi først, selv det jeg legger ut på bloggen, senere går det inn i den flotte skrivepermen min!)

Jeg vil fylle opp permen min med massevis av skriblerier, levende beskrivelser og heftige ordbilder. Nye og spenstige formuleringer. På disse stusselige resirkulerte sidene, som senere skal inn i den lilla permen med vampyr kua på, skal en liten revolusjon starte. Blant disse notatene ligger kanskje grunnlaget for mitt gjennombrudd. En dag vil min slurvete skriving revolusjonere utgivelses- og forlagsbransjen.

Det er en kjent sak at jeg er dårlig til å skrive, i det minste hva rettskriving angår. Allikevel har jeg alltid fått gode karakterer både i engelsk og norsk. Ikke fordi jeg kan stave currequlum riktig, men fordi jeg vet hva det betyr. For meg har hver eneste karakter jeg har fått i et språkfag vært en bekreftelse på at god formuleringsevne, blandet med stort ordforråd og lysten til å skrive er mye viktigere enn å kunne staving og forskjellen mellom og/ å.

Jeg kan nå så langt jeg vil, så lenge folk forstår meg. En dag vil man kunne utgi en bok proppfull av skrivefeil! Jeg skal stå i fronten av denne revolusjonen og kalle det kunstnerisk frihet. Du syns kanskje dette høres litt søkt ut? Men da glemmer du det faktum at det allerede har skjedd, om ikke i bokbransjen helt enda, men i musikk verden!
Ja, jeg snakker om Ravi – Utadæsjælåpplevelse.
Hvis han får lov, hvorfor skulle ikke jeg? Greit nok så var (eller er?) han en landeplage som endte opp med å irritere oss alle til døde, men man kan ikke nekte for at det var en liten revolusjon i det han gjorde.

Rettskriving får være for de som er har tid til det, de som kan sette seg i samme kategori som dem som skriver pent når de kladder for seg selv. Når jeg skriver pleier teksten å ligge og koke inne i hodet mitt og da handler det om å få den ned på papir så fort som mulig før den forsvinner. Når jeg skriver forsvinner lett de gode formuleringene hvis jeg ikke konsentrerer meg nok. Hodet ligger alltid en setning lenger foran og da er det ikke alltid like enkelt og holde det hele under kontroll. Jeg har rett å slett ikke tid til å bekymre meg for å skrivefeil, og etter en stund så ble det vell kanskje sånn permanent. Men det betyr ikke at jeg ikke kan skrive.


”Eventyrskaperen H.C. Andersen hadde dysleksi. Han lærte seg aldri å stave riktig, og det han skrev hadde alltid mange feil.” (Fra boka: ”Hvor mange testikler hadde Hitler?”)

Ingen skal fortelle deg at du ikke kan!

14 kommentarer:

 1. Hele budskapet i denne teksten er jo en revolusjon. Jeg synes nemlig ikke folk skriver om annet enn hvor irritert de er over andres skrivefeil. High five! (selv om jeg også noen ganger kan irritere meg over slikt, det skal jeg innrømme). Ut ifra hva jeg kan se, så sliter du nok ikke særlig med å skrive ordene rett på tastaturet :) Du er flink!

  SvarSlett
 2. liker det du skriver:) interessant. Driter i skrivefeil selv, viktigste er å få ned ting på papiret før man tenker to ganger:)

  Hva studerer du egentlig?

  SvarSlett
 3. Sv: Ja, jeg tenkte det kunne være lurt jeg :P

  SvarSlett
 4. Er med på den Iris Maria high five!

  Einar: Tusen takk! :) Jeg studerer for tiden reiseliv, noe jeg trives veldig godt med. Det er et veldig interessant fag.

  SvarSlett
 5. sv; hehe:p  du skriver veldig bra; )

  SvarSlett
 6. Du har rett i at du skriver veldig bra! Jeg gleder meg alltid til å lese innleggene dine! Kan du ikke lage sånn "follow"-widget..

  Men.. jeg må si meg litt uenig i det med rettskriving. Selv om jeg har vært journalist, eller kanskje nettop derfor, er jeg totalt rettskrivingsnazi. Jeg mener ikke at alt må være rett til enhver anledning, men jeg synes at f.eks i jobbsøknader så vitner det om latskap hvis folk ikke gidder å kjøre en spellcheck før de trykker send.

  Man burde ha lov å skrive "in the vernacular" for kunstneriske formål så mye man vil, men jeg ønsker faktisk ikke at barna mine skal ha lærebøker som står i lolspeak...

  Jeg er forøvrig interessert i hva du kan tenke om den "hyggelige" mannen jeg har hatt utblåsning om i dag :o)

  SvarSlett
 7. SV: Haha, det ble slettes ikke slik i det hele tatt. Han ville ikke ha noe, I DET HELE TATT!!! Han er litt rar da.

  SvarSlett
 8. sv: Jeg vet!Lurer på hvordan de fant ut det jeg..

  SvarSlett
 9. Sv: Du får bare se det på den lyse sia, det er ikke lenge til påske, og da har du vel kanskje litt tid ;)

  Om man kan få en dødkjedelig setning til å bli spennende, så trenger det ikke alltid å være rett skrevet. Det er derimot en liten ting jeg er nødt til å rette på. Ravi skriver slik man snakket her i Tønsberg før. Desverre er det få igjen av oss, etter at Oslodialekten gjorde sitt virkelige inntog, men det er en liten ting Ivar (Ravi) hater. Det er nemlig dobbel konsonant. Er det noe han aldri har i sitt skriftspråk, så er det det. Dermed må jeg bare rette på tittelen til den geniale sangen. Utadæsjælåplevelse ;p

  SvarSlett
 10. Jeg synes at rettskriving er superviktig, og det var kanskje derfor at jeg gjennom hele innlegget ditt satt og lurte på om det var "curriculum" du hadde planlagt å skrive helt i starten, og da jeg avsluttet satt jeg med tanken om at "vel" skrives med bare en l. Sånn er jeg skrudd sammen, sånn er det bare.

  Men, og det er jo det du skal fram til, jeg fikk jo med meg innholdet. Selv om en tekst har skrivefeil så kommer budskapet frem.
  Et par leifer her og der, som de aller fleste har, er i mitt hode helt akseptablet, men Ravispråk gir meg hodepine. Det går bare ikke.

  Og som Psykolade sa, så synes jeg en jobbsøknad med feil i, er et tegn på latskap.

  At du skriver bra, det er jeg 100% enig i. :)

  Og jeg elsker vampyrkua. Den hadde nok DJ-Navnløs Sau trivdes godt sammen med. :)

  SvarSlett
 11. Takk for at du kommenterte hos meg - nå oppdaga jeg akkurat en veldig bra blogg :) :) *følge med på*

  SvarSlett
 12. Jeg er enig med både psykolade og trille. Skrivefeil i en jobbsøknad gjør seg ikke, men der er det heller ikke rom for kunstnerisk frihet. Alt til sin tid, eller i dette tilellet sted.

  Griffus: du har helt rett, tenk at jeg kunne stave selv muntlig språk feil! :P

  Høyggelig å høre at jeg har fått en ny følger i deg Heidi, sånt gjør meg glad! :)

  SvarSlett
 13. Takk skal du ha, jeg var veldig usikker på det, derfor jeg posta det i natt. Hehe.

  SvarSlett