tirsdag 22. september 2009

Ser du opp til Kongen?

Om man spør folk om hvem de ser opp til, er det overraskende få, om noen i det hele tatt som nevner Kongen. Hvorfor er det sånn? Skal ikke statsoverhode være et overordnet forbilde for hele nasjonen? En person som alle kan samles om og se opp til? Slik som vi har sett tendenser til med Obama i USA.

Men statsoverhode mister kanskje sin funksjon i tider der alt er bra? USA befinner seg jo midt i en ganske alvorlig krise for tiden. Er det bare i krisetider det er viktig med felles nasjonale forbilder?

Enkelte av de politiske partiene ønsker å avskaffe monarkiet, som betyr, for å si det enkelt, at de vil gi kongen sparken. Jeg syns det hadde vert helt forferdelig dersom de skulle få gjenomslag for dette. Ja, kongen gjør kanskje ikke så mye, han reiser litt rundt, håndhilser og klipper snorer. Egentlig ser vi vell ikke så mye til han, annet enn på 17. mai og på nyttårsaften. Men allikevel syns jeg han er viktig, som et symbol. Hvem vet fra framtiden vil bringe, kanskje vil kongen en dag bli viktig igjen, når tredje verdenskrig bryter ut, hvem skal vi da snu oss til? En president som kanskje bare halvparten av befolkningen støtter?

Det er ikke mange land i verden som fortsatt har et kongehus, noe jeg syns er med på å gjøre det ekstra kult at vi faktisk har ett. Konger og kongefamilier har en lang tradisjon i Europa, og det historiske suset det har er med på å knytte Norge sterkere til sin historie. Konge-tradisjonen tar oss faktisk helt tilbake til Harald Hårfagre og 800-tallet. Jeg er kanskje litt for glad i tradisjoner, men å ha en konge syns jeg absolutt er en fin tradisjon vi burde ta vare på også framtiden. Uansett hvor mye innavl det måtte bli etterhvert.

Dessuten, hva skulle Se & Hør hatt å skrive om dersom det ikke lenger fantes noe kongehus?

11 kommentarer:

 1. Enig! Jeg tror kongehuset er en felles insutisjon som alle kan samle seg om, uansett politisk ståsted. Og så representerer de landet på en humanitær måte!

  SvarSlett
 2. Flott blogg! Du skriver meget godt. Kanskje du kunne vært interessert i et linkbytte?

  SvarSlett
 3. SV: Ja,bank i bordet. Er ikke kommet noe på bakken som ligger,men det kommer vell det også.

  SvarSlett
 4. SV; Joda, men altså, hvorfor kunne det heller ikke vært penger, filmer eller andre ting ?

  SvarSlett
 5. Sv: Det skrev jeg under i teksten, ditt alt for nysgjerrige vesen...

  SvarSlett
 6. sv; gleder meg veldig til Gåte! Det blir så bra! Skulle ønske jeg hadde penger til alle, men den gang ei. Må kjøpe møbler til ny leilighet i stedet. Men det blir gøy det også :)

  SvarSlett
 7. Det er jo også veldig bra for turismen å ha et kongehus.
  Dessuten så hadde det vel blitt dyrere med en president.
  Mener jeg leste noen tall på det en gang...
  Det er noe folk ikke tenker så mye på, gitt.

  SvarSlett
 8. Veldig bra skrevet og jeg er så enig !

  hilsen tuo.blogg.no

  SvarSlett
 9. Ask for Answers: Jeg har sjekka ut bloggen din og den var veldig bra, så ja, hvorfor ikke ta et linkbytte. :)

  Teller: Er det gjort beregninger som viser at det er dyrere å ha en president? Hmm det er jo et argument det også, men jeg trodde egentlig at det var dyrere å ha kongehus enn president. Vi betaler jo for hele gjengen og alle eiendommene deres.

  SvarSlett
 10. Sv: hmm , beklager , men jo jeg leste hele innlegget ditt , og det gjør jeg med alle , uansett hvor spennende , kjedlig , langt eller kort blogg- innlegg de har :) jeg syns virklig det var bra skrevet av deg , og hvis jeg skulle skrevet om dette tema, hadde det vært dønn-kjedlig og misforstående. Jeg syns det er veldig stas å ha et slott og en konge, og hvorfor han ikke pleier å være et forbilde for mange , er vel det at de syns han gjør for lite, og det har vært mange diskusjoner rundt dette , så nå for litt siden så jeg at de ville droppe hele kongeslottet , men det syns ikke jeg noe om , som sagt syns jeg det er stas å ha et slott og en kongefamilie i Norge :)

  Håper dette var litt bedre , innrømmer at jeg ikke alltid er like flink. Noen kan jeg skrive mega-lange kommentarer andre en setning , det varierer ;) Jeg understreker at jeg leser hele innlegget til bloggere når jeg først begynner å lese :)

  hilsen tuo.blogg.no

  SvarSlett
 11. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett