onsdag 27. mai 2009

Havets hemmeligheter

Vet du hva som finnes bak horisonten eller skjuler seg i havets dyp?
Visste du at over 90% av havene i verden er ”uoppdaget”. Som i at de ikke har blitt undersøkt. I 2006 hadde vi utforsket ca.5 prosent av havet. Er ikke det helt utrolig å tenke på!? Akkurat den korte lille visste du at’n der er nok til å holde fantasien min gående i en halv evighet. Tenk på alt det som kan finnes på havet bunn som vi ikke har den fjerneste anelse om at eksisterer i det hele tatt. Havfruer, monstre, Atlantis? Hvem vet!

Sannsynligvis er nok svaret langt mindre fantasifullt, men det betyr ikke at det ikke finnes spennende skapninger der nede. Kjempeblekksprutene for eksempel. Det har oppgjennom de siste hundre årene kun blitt funnet et par eksemplarer av denne gigantiske blekksprutrasen. Den største som har blitt funnet var hele 10 meter lang og veide 450 kilo! Ingen vet helt hvor disse kommer fra, hvor de holder til eller hvor mange det finnes av dem. De har heller aldri blitt ”observert”. Det eneste vi vet om de har vi funnet ut gjennom de få døde eksemplarene som har blitt funnet. Kanskje har du vert i nærheten av en. En vakker sommerdag mens du svømte uten for båten, fortærte kanskje en kjempeblekksprut ett bytte 50 m under deg. Ekkelt å tenke på ikke sant? Kanskje finnes det flere kjempedyr langt under havets overflate som vi ikke vet om. Det er litt morsomt å tenke på at vi har sendt mennesker for å utforske månen, men vi har enda ikke giddet å utforske vår egen bakhage.

Om det kanskje ikke finnes så mange skumle monstre der nede, kan det godt hende det finnes andre spennende ting der nede. Løsningen på AIDS gåten. Eller kanskje en kur mot kreft. Eller hva med et lønnsomt og miljøvennlig alternativ til olje? Kanskje vi i Norge med vår lange kyst linje sitter på enda en gullgruve som befinner seg på havets bunn.

Et enda kjipere svar på hva som kan finnes der nede, er noe så kjedelig som ingenting. Det er bare vissheten om at det er uoppdaget som gjør det så spennende. Så kanskje det er likegreit at alle havene ikke undersøkes. Tenk så kjedelig det blir når det ikke er noe igjen på jorda å oppdage!

18 kommentarer:

 1. Åå! Jeg fant akkurat bloggen din fordi jeg selv skrev om havet i dag. Elsker sånne lampefisker, de r kjempefascinerende. Vakuum også.

  SvarSlett
 2. Jeg synes havet er spennende og skummelt på samme tid.. Om sommeren når jeg er på stranda så tør jeg ikke svømme så langt ut fordi jeg er redd for at det skal være en eller annen skummel skapning der ute som plutselig svømmer under meg... *grøss* Men havet er i tillegg veldig vakkert! Er så mye nydelig med havet, og jeg er kjempeglad for å ha fått vokst opp i nærheten av havet!

  SvarSlett
 3. sv; piggene er orgasme ;D

  SvarSlett
 4. Sv : Ja , og i tillegg til at mange er berørt av det , så er det også ganske tabulagt. Noe som gjør det enda vanskligere.

  SvarSlett
 5. sv: Ja, personlig vet jeg at jeg aldri i livet hadde taklet å mått underlegge meg slik for en autoritet.

  SvarSlett
 6. Huff, nå kommer jeg til å tørre å bade til sommern x) Haha. Men innlegget var utrolig bra skrevet! :D

  sv: Jo, jeg tror det :) Men jeg vil lese boka før jeg ser filmen. Hehe :P

  SvarSlett
 7. Haha, utrolig bra innlegg! :D Jeg har også fundert på sånne ting før, syntes havet er utrolig spennende. Er så mange fantastiske dyr der som folk ikke vet om, også de som er oppdaget! Fikk lyst til å finne ut mer nå, haha ^^ Du fikk i alle fall engasjert meg :D Hehe :) Og kule bilder du hadde funnet! ^^

  Svar; Så bra at du gjorde det! :D Setter vel egentlig fokus på disse tingene fordi det er ting jeg er utrolig opptatt av, så da blir det jo bare sånn :) Om jeg bare kan få noen få til å skrive under, så betyr det veldig mye for meg. Det kan tross alt gjøre en forskjell, jeg liker i alle fall å tro at jeg har en mulighet til å påvirke ting litt i riktig retning :) Så supert at du gjorde det! :D

  SvarSlett
 8. Det er det som er så kult med havet, det er utrolig vakkert og spennende, men sammtidig er det litt skummelt. Liker ikke å bade fra båt langt ut på havet jeg heller. Man vet jo aldri hva som befinner seg på dypet. Ikke det at det er noen stor sjangse for at du skal komme i kontakt med noe, men det er tanken om at det kan skje, som er litt ekkelt :P

  SvarSlett
 9. Nei, illustrasjonen fant jeg ved å google "exam sucks" : )

  SvarSlett
 10. Dagens blogg er kåret : ))
  - ta en titt å se om det ble deg !

  SvarSlett
 11. Sv : ja, jeg vet:) Jeg kan endel data,og har facebook og Nettby. Men har bare aldri vært interessert i akkurat de tingene.

  SvarSlett
 12. Det er bra :)

  Jeg fikk begge omtrent samtidig. Tourettes var enklere å fastslå. Jeg går ikke på medisiner, nei, da ADHDmedisiner forsterker tics... Jeej..

  SvarSlett
 13. Sv: Takk for kommentaren og for at du inspirerer meg til å skrive videre, jeg er egentlig ingen typisk blogger!

  SvarSlett
 14. Takk Vero ;) Det betydde masse! Kjempekul blogg du har. alt mellom himmel o jord, det er faktisk alt det til tider :P hehe

  SvarSlett
 15. Jeg anmelde bloggen din, for litt siden, og nå har jeg satt opp en topp 5- liste av de 5 beste bloggene i denne runde av blogganmeldingen. Du kom på topplisten, og hele listen finner du på bloggen min!
  Gratulerer!

  SvarSlett
 16. uuuæææ, synes det egentlig er litt spooky å tenke på jeg og har alltid hatt slik sperre på å svømme på dyp sjø fordi jeg ikke aner hva som er under meg..

  SvarSlett
 17. Havet symboliserer det ytterste punktet av frykten for det ukjente, noe jeg tror bor i oss alle. Det er kankje derfor det er så mange som syns havets dyp er så ekkelt.


  Oj! Kult Marthe! Topp 5 er ikke verst det! :D:D Tusen takk! Du har tydligvis god blogg-smak :P

  SvarSlett
 18. Det er derfor jeg ikke tør å bade i sjøen..
  Hvem vet hva som befinner seg rett nedom føttene sine?

  SvarSlett