mandag 26. oktober 2009

Røyk hatere

Dette er et kamprop for røykernes rettigheter.

Ja, du leste riktig! Røyking er faktisk lovlig i dette landet og derfor burde vi bli sluppet å bli behandlet som skitne skumle kriminelle folk flest helst vil ha fjernet fra sitt åsyn.

De fleste røykere har akseptert, lært seg å leve med eller til og med blitt glad i røykeloven. Jeg syns fortsatt den er et utyske, som ikke har noe å gjøre blant de ellers så fornuftige norske lovene. Hvorfor skulle Norge absolutt prøve seg på å være et framgangsland og komme med en ev de kjipeste røykelovene i Europa?

Hva er for eksempel en brun bluesbule uten tjukk sigarettrøyk hengende i taket? Dessuten har de luktene som tidligere var kamuflerte av røyken kommet sterkt tilbake. Her snakker vi muggent ølsøl fra gulvet, kveldens ferske spy eller rett å slett svettelukt fra den massive klumpen av danseglade folk på dansegulvet. Men dette innlegget handler selvfølgelig ikke bare om røykediskrimineringen vi opplever i det daglige liv.

Det er nemlig en annen stor aktør som har satt sinnet mitt i kok. Nemlig satan sjøl Tusenfryd! De har rett å slett valgt å la diskrimineringen gå til et nivå lignende apartheid, ved å enkelt og greit forvise røykerne som en helhet fra parken. Kan dette virkelig være lov!?

Se for deg den stakkars slite familiefaren som endelig har oppfylt løftet sitt om å ta med skrikerungene på Møkkafryd. Sliten etter en lang og hard arbeidsuke et det ikke akkurat dette han har mest lyst til å benytte denne lørdags formiddagen til. Vel framme er ungene i 100, skriker og løper rundt som gale. ”Pappa! Kan ikke vi gå dit!? Og dit! Og dit!” Så pappa blir småløpende dratt med på kryss og tvers i parken. Når endelig ungene har kommet seg trygt på karusellen tenker far: ”Endelig! Nå, nå! Skal jeg endelig få mine 5 minutter med avslapning.

Men så straks han får fyrt opp røyken, kommer en sint Tusenfryd ansatt bort med pekefingeren og forteller han at DET kan han bare glemme. Sånt slags vil de ha seg frabedt på Møkkafryd. Så stakkars far blir stående der skuffet og uten noen mulighet til å ta seg en avslappende røyk.

Er det ett sånt land vi vil bo i?

10 kommentarer:

 1. Jeg er litt i tvil om jeg er enig med deg eller ikke... Jeg synes tusenfryd, som er en barnepark, er en plass barn burde bli skånet for røyken og påvirkningen dette har. For det er ikke sunt å røyke - så hvorfor skal vi lære barna opp i at det er helt greit å røyke? Men ellers på gata kan jeg fortå frustrasjonen din...

  SvarSlett
 2. Hehe, det ante jeg virkelig ikke! Men tusenfryd er jo først og fremst et sted for barn og barnefamilier - så jeg synes det var lurt jeg! ;)

  Men så er jeg en av røyk haterne som du ikke er så glad i da! Jeg elsker røykeloven! Mohaha - og synes det neste burde bli at det er forbudt å røyke på togperrongene! Det er fælt å få røyk i ansiktet når man ikke har mulighet til å komme seg bort! Blir dårlig av røyken jeg..

  SvarSlett
 3. Ja ja ja, lenge leve kaizers.

  Jeg er nok en av de røykehaterne, men jeg har et grunnlag. Min far døde for 6 år siden. Han hadde problemer med lungene som var fylt med tjære. Han klarte ikke å slutte, og døde. Jeg er derfor helt imot røyk, og synes disse røykelovene er helt fabelaktig.

  SvarSlett
 4. Martine: sorry for å si det, men det er helt bak mål! Se for deg kaoset som ville oppstå på toget. Det aller første vi røykere gjør når toget stopper er jo selvfølgelig å kaste seg ut av toget for å røyke. Hadde blitt forbudt å røyke på togperrongene ville du sett røykerene spurte avgårde mot trygg grunn, om det i det hele tatt hadde vert noen som hadde brydd seg om regelen.

  Tenk hvor lenge toget hadde blitt nødt til å vente dersom det skulle vente på røykerene som må løpe 100m unna toget.

  SvarSlett
 5. Teit innlegg, fullstendig uenig! Det kan ikke kalles "røykdiskrimingering". Det er en grunn til at det ikke skal være lov til å røyke visse steder, ja, som f.eks tusenfryd. Det er en barnepark og mange barn kan ikke fordra røykelukten kanskje fordi de har foreldre som røyker? Og å være en passiv røyker kan være skadlig det. Jeg er glad vi har en røykelov - takk og pris.

  SvarSlett
 6. Dersom det hadde vert lov å røyke der, hadde ikke det betydd at man skulle stå å blåse røyken i tryne på ungene. Røyking er tross alt lovlig i Norge, hvorfor skal det ikke være lov til å gjør edet hvor man vil? Hvis dette ikke er diskriminering, hva er det for noe da?

  SvarSlett
 7. "Hvis dette ikke er diskriminering, hva er det for noe da?"

  Det er fascisme.
  Ola og Kari Nordmann skal utenpå sitt gode skinn framstå som hederlige og tolerante mennesker som kjemper med nebb og klør for rettferdighet og solidaritet. Mellommenneskelig forståelse og imøtekommenhet skal inngå i den kampen, men de har helt glemt hva det egentlig betyr. Røykere er av de som nemlig ikke inngår som en del av den planen.

  Det har ingenting med helse å gjøre. Å henvise til at det er helseskadelig er for tynt. Det er 1000vis av andre hverdagslige ting som er helseskadelige. Livet har ingen overlevd uansett. Helse er mye mer enn trening, trening, dietter og vitaminer. Trivsel og livsglede er en av de viktigste faktorer til en god helse. Så hvorfor ikke la fredelige folk være den de er, akseptere at folk er forskjellige og gi rom til også dem i samfunnet?

  En gruppe av folket blir regelrett forfulgt, utstøtt og mobbet, alt med aksept og bidrag fra styresmaktene. Å inngå kompromisser og brukere av samfunnet skal få velge er ikke et alternativ. Selv om mulighetene for rettferdighet og solidaritet er mange, skal det heller overkjøres, ekskluderes og forfølges.

  Å tvinge egne holdninger og på andre som ikke har samme oppfatning eller levesett med makt, er fascisme.

  SvarSlett
 8. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 9. jeg syns synd på deg... skaff deg litt innsikt i livet og ikke tenk på deg selv hele jævla tiden! BUHU du får ikke tatt deg en sigg på Tusenfryd, VOKS OPP. Tenk på barna som er der, de fleste voksne og folk som har litt vett i hodet, skjønner at det ikke er bra å utsette barn for røyk. Du sier "man trenger ikke blåse røyk i ansiktet på barna"... POENGET er at barn blir utsatt for det og det kan skaade barna allerede i en så tidlig alder ved å være passiv røyker. Uff.... Jeg håper du sitter å sier det du gjør bare for å provosere og har mer VETT i den inkompetente hjernen din.... Du høres ut som en 10 år gammel whinejente som ikke får det hun vil ha..

  SvarSlett
 10. Weronika Ellen Irena
  Ja ja ja, lenge leve kaizers.

  Jeg er nok en av de røykehaterne, men jeg har et grunnlag. Min far døde for 6 år siden. Han hadde problemer med lungene som var fylt med tjære. Han klarte ikke å slutte, og døde. Jeg er derfor helt imot røyk, og synes disse røykelovene er helt fabelaktig.

  gå å skyt deg selv.. skal du klandre røyken så klandre faren din for å røyka da din idiot du vet det er et valg ikkesant? ingen som tvinga han til å begynne å røyke herregud å tett i skallen kan man bli.. når du drar på fylla hvem har da skylla for fylla???

  SvarSlett