mandag 24. august 2009

Hva er drømmer?

Regndråpe ble den heldige vinneren av Du bestemmer! Der jeg oppfordret mine herlige lesere til å komme med et ønske-tema jeg skulle skrive om. Regndråpe ville at jeg skulle skrive om drømmer, så gratulerer! Her kommer det, håper du blir fornøyd. Hva er drømmer?
Er det fantasien vår som utnytter sitt frie spillerom? Er det vår måte å fordøye alt vi har opplevd i løpet av en dag? Eller er det underbevisstheten vår som endelig våkner til livet?
Man har enda kommet fram til et fasitsvar på dette. Men det kryr jo av drømmetydere og bøker om emnet, så det må jo være noe i det. Eller?

Jeg elsker å drømme, når jeg var yngre likte jeg til og med å ha mareritt. Når jeg drømmer er det som å være med i en film der jeg har hovedrollen, og siden jeg liker skrekkfilmer også, var mareritt selvfølgelig også en hit! Men for å være ærlig tror jeg vi alle opplever drømmer forskjellige. Noen drømmer mer ”abstrakt” om man kan si det sånn. For de går det mer i følelser, farger og skygger, mens andre har det som meg hvor det er ganske realistisk og man drømmer gjerne om folk man kjenner, eller om noe man så eller hørte rett før man la seg. Vi mennesker er forskjellig, det samme er drømmene våre, hvordan kan noen da kalle seg drømmetydere? Og påstå at om du drømte om en klokke så betyr det at du er stressa eller at du snart skal få barn. Hvordan kan de påstå at de samme tolkningene kan gjelde alle? Det er jo helt ulogisk!

Jeg opplever ofte at dersom det har skjedd mye en periode, sånn som når man er på ferie, eller de første dagene tilbake på skolen, at jeg drømmer ekstra mye. Si at det for eksempel har vert en langhelg med tettpakket program, så full av inntrykk at du ikke har rukket å fordøye alt underveis. Da kan jeg drømme om stedene jeg var, tingene jeg gjorde eller folkene jeg var sammen med lenge etterpå.

Derfor tror jeg drømmene er hjernens måte å fordøye alle inntrykkene på, uten at det som skjer i drømmen nødvendigvis kan tolkes til å bety noe spesielt. Jeg ser på det heller som hjernens måte å spole tilbake videokassetten, slik at den er klar til å ta opp noe nytt dagen etterpå. For husk at vi drømmer hver eneste natt, forskjellen ligger i om vi husker dem sagen etterpå eller ikke. Jeg tror faktisk ikke drømmer er noe mer spennende og mystisk enn det. Men det er jo uansett utrolig gøy og ha dem allikevel.

12 kommentarer:

 1. Sv. Ikke sant, det må ikke nødvendigvis komme.. Kan hende jeg om noen år bestemmer meg for å bli fosterhjem eller noe i den duren. Er mange barn som allerede lever som sliter...
  Takk for kommentaren:o)

  Ha en fin kveld..

  SvarSlett
 2. Åh, så gøy! :) Det var veldig spennende å lese synes jeg :) Selv er jeg en person som ofte blir litt sint hvis jeg ikke får drømt ferdig drømmer. Da legger jeg meg gjerne ned på puta for å fullføre, noenganger får jeg det til også :) Hehe.. Jeg liker å drømme.. Stort sett :) Jeg er i grunn ganske overbevist om at drømmer er en måte å bearbeide på. Selv har jeg hatt en drøm som tar opp en ulykke jeg hadde for 15 år siden, som kommer med jevne mellomrom.. Er i grunn ganske rart over hva underbevisstheten holderpå med ;)

  SvarSlett
 3. SV: Det hjelper ikke for meg å tenke at andre har der verre enn meg heller. En annen skrev det i kommentaren sin, og det får meg bare ennå mer deppa for da sitter jeg med skam og dårlig samvittighet i tillegg. Tusen takk for artikkelen, jeg leste hele. Klarer ikke helt ta til meg ting nå, men skal lese den en annen gang, når jeg er i litt bedre humør. Savnet kommentarene dine så ble veldig glad da jeg så du hadde skrevet. Tusen hjertelig takk :) Skal lese dette innlegget når jeg er blitt litt mer opplagt også ;)

  SvarSlett
 4. Du ble ukens blogger på bloggen min i dag :-)

  SvarSlett
 5. Hehe, du har så rett. Det var bare litt forvirrende og alle var litt.. deppa. Det påvirker.

  Men jeg er ikke det lenger nå. Nå går det veldig fint, så det går seg jo til. Gjør alltid det, og det visste jeg. Jeg bare sturer i et par dager også går det over.. hehe :)

  SvarSlett
 6. Drømmer ER spennende! jeg er også skikkelig glad i å drømme, kjempefornøyd når jeg våkner og husker de i detalj.. Er så utrolig mye fascinerende og rart som jeg drømmer i hvertfall! Men jeg tror også som deg at det er en måte å fordøye alt som skjer! Drømmer alltid masse når jeg er stresset! :)

  fint tema! :)

  sv: Neida ikke for sent! Bare å legge inn bilde (alderskontroll.no) ;)

  SvarSlett
 7. Vi hadde masse om drømmer på folkehøyskolen. Husker en oppgave var at vi skulle dele oss i små grupper og tenne stearinlys og snakke om drømmene våre. Min gruppe gikk inn på et soverom og sov i et par timer i stedet.

  SvarSlett
 8. Godt å se at du er tilbake Vero! Alltid like gøy å lese her =)

  Prøv å være på øvelse i 4 dager, og så drømme om det etterpå, det er ikke no gøy :P

  SvarSlett
 9. Jeg kjenner noen som er sanndrømt! :) DET hadde vært gøy det :)Enig med deg at hvis man ikke har fordøyet alt man har opplevd, at man kan drømme om det for å "bearbeide" det litt på en måte. Skjer med meg i perioder!
  Tusen takk for god-tur-ønske, hadde det kjempe koselig og godt og VARMT! :)

  SvarSlett
 10. Hei! Hyggelig at flere synes drømmer er spennende! Jeg har noen synspunkter selv :)

  SvarSlett
 11. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett